miercuri, 9 decembrie 2009
despre plagiat
A plagia inseamna a fura ideile, expresiile, inventiile cuiva si a le prezenta drept creatii proprii, a publica pe numele sau fragmente din lucrarea altuia, a comite un furt literar. Cuvantul "plagiat" vine din latinescul "plagium" care inseamna "a vinde altora sclavi furati acre nu apartin vanzatorului". Asadar, termenul de "plagiat" si-a pastrat intelesul originar pana in prezent caci este sinonim cu "furt" (http://ro.wikipedia.org/wiki/Plagiat, accesat la 8 decembrie 2009)
in zilele noatre, plagiatul este accentuat de utilizarea internetului, deoarece pe internet pot fi gasite informatii foarte utile pentru toate domeniile de activitate.
Scoala generala si liceul au un rol foarte important in promovarea plagiatului pentru ca sunt multi profesori carora le este mai usor sa le dea elevilor de facut cateva referate pentru a le pune note. Elevii, ca sa scape mai repede, urmand exemplul profesorilor, copiaza in totalitate referatele de pe internet, doar ca isi asuma ei drepturile de autor. Profesorii insa nu ii pedepsesc pentru furtul lor, ci dimpotriva, le dau note foarte mari. Din pacate, in acest fel elevii sunt incurajatisa utilizeze renumita actiune "copy-paste", iar in momentul in care vor deveni studenti le va fi destul de greu sa isi exprime parerile intr-o lucrare care trebuie sa cuprinda numai ideile lor caci ei erau obisnuiti sa gaseasca totul online.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Înainte de a publica/a da spre citire un text, este recomandat să îl recitiţi pentru a corecta eventualele greşelile de ortografie, formatare şi de punctuaţie. Pe alocuri, omiteţi spaţierea aferentă semnelor de punctuaţie. De asemenea, unele cuvinte sunt scrise greşit.
RăspundețiȘtergereÎntrucât este vorba despre texte scrise în limba română, iar internetul ne permite, recomand utilizarea de diacritice.
Pentru a-i uşura activitatea cititorului, vă recomand alegerea unui format mai mare al literelor şi, eventual, selectarea unei culori mai puţin stridente.
Încercaţi să puneţi accentul pe semnalarea referinţelor. Va trebui să dezvoltaţi tema abordată, făcând apel la mai multe surse de informaţie şi prezentând argumente pro şi contra.