duminică, 29 noiembrie 2009

drepturile de autor


Drepturile de autor, conform sursei, sunt drepturile intelectuale pe care autorii le detin asupra creatiilor proprii. Dreptul de autor are in vedere proprietatea intelectuala, care conform Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale este definita drept "orice creatie a mintii umane". Institutia dreptului de autor este instrumentul de protectie a acestei proprietati intelectuale si a persoanei care o poseda.
Primele creatii protejate din prisma drepturilor de autor au fost operele literare si artistice, prin "Conventia de la Berna pentru Portectia Operelor Literare si Artistice" din anul 1886, revizuita in 1971. Conform acestei conventii o opera este protejata de drepturile de autor atata timp cat "proprietatea intelectuala a unei opere literare, artistice sau stiintifice corespunde autorului pentru simplul fapt ca el a creat-o" si "sunt considerate obiecte ale proprietatii intelectuale toate creatiile originale literare, artistice si stiintifice exprimate prin orice mediu si pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa in viitor".
In martie 2002 a intrat in vigoare Tratatul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale pentru Dreptul de autor (WCT) si in mai pentru Interpretare si Fonograme (WPPT), numite si "Tratate ale Internetului".
Prima lege privind drepturile de autor din Romania a intrat in vigoare la 28 iunie 1923 si s-a numit "Legea proprietatii literare si artistice", modificata si completata de mai multe ori. In prezent dreptul de autor in Romania este protejat de Legea8/1996, modificata si completata prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 1q23 din 1 septembrie 2005.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu