vineri, 11 decembrie 2009
Pirateria pe internet
Termenul de "piraterie" desemnează, conform DEX, "fapta prin care membrii echipajului unui vas, prin ameninţari şi violenţă, răpesc un alt vas ori bunurile sau persoanele aflate la bordul lui; infracţiune săvârşită de autorii acestei fapte". În lumea internetului, termenul are aproximativ acelaşi înţeles: acţiunea de a descărca de pe diferite site-uri muzică, filme, programe software, cărţi, jocuri etc. fără acordul persoanei căreia ii aparţin.
Pirateria pe internet este descărcarea sau distribuirea de copii neautorizate de proprietate intelectuală, cum ar fi filme, televiziune, muzică, jocuri şi programe software (http://mpaa.org/piracy_internet.asp, accesat la 30 ianuarie 2010). Acţiunea de descarcare, numită "download", se realizează prin sisteme de file sharing, cele mai cunoscute fiind DC++ si BitTorrent. Acestea ofera utilizatorilor numeroase avantaje care promoveaza foarte mult pirateria: costuri reduse (plata abonamentului la internet, care în ultimii ani a oferit trafic nelimitat),viteze mari de download şi upload, posibilitatea alegerii persoanei de la care să se realizeze download-ul (http://www.osim.ro/publicatii/editura/TOATE%20MATERIALELE/BULETIN%20DE%20JURISPRUDENTA%20ONLINE/06_DIVERSE/Constatare%20tehnico-stiintifica%20asupra%20unui%20caz%20de%20piraterie%20prin%20internet%20metoda%20BitTorrent.pdf,Accesat la 30 ianuarie 2010).
Pirateria pe internet este practicată peste tot şi de foarte multe persoane. Dintre persoanele pe care eu le cunosc, nu e nimeni impotriva pirateriei pe internet,dimpotriva. Eu personal nu sunt impotriva pirateriei. Cum am spus şi mai sus, e mai ieftin şi mai rapid de obţinut.
miercuri, 9 decembrie 2009
despre plagiat
A plagia inseamna a fura ideile, expresiile, inventiile cuiva si a le prezenta drept creatii proprii, a publica pe numele sau fragmente din lucrarea altuia, a comite un furt literar. Cuvantul "plagiat" vine din latinescul "plagium" care inseamna "a vinde altora sclavi furati acre nu apartin vanzatorului". Asadar, termenul de "plagiat" si-a pastrat intelesul originar pana in prezent caci este sinonim cu "furt" (http://ro.wikipedia.org/wiki/Plagiat, accesat la 8 decembrie 2009)
in zilele noatre, plagiatul este accentuat de utilizarea internetului, deoarece pe internet pot fi gasite informatii foarte utile pentru toate domeniile de activitate.
Scoala generala si liceul au un rol foarte important in promovarea plagiatului pentru ca sunt multi profesori carora le este mai usor sa le dea elevilor de facut cateva referate pentru a le pune note. Elevii, ca sa scape mai repede, urmand exemplul profesorilor, copiaza in totalitate referatele de pe internet, doar ca isi asuma ei drepturile de autor. Profesorii insa nu ii pedepsesc pentru furtul lor, ci dimpotriva, le dau note foarte mari. Din pacate, in acest fel elevii sunt incurajatisa utilizeze renumita actiune "copy-paste", iar in momentul in care vor deveni studenti le va fi destul de greu sa isi exprime parerile intr-o lucrare care trebuie sa cuprinda numai ideile lor caci ei erau obisnuiti sa gaseasca totul online.
duminică, 29 noiembrie 2009
drepturile de autor
Drepturile de autor, conform sursei, sunt drepturile intelectuale pe care autorii le detin asupra creatiilor proprii. Dreptul de autor are in vedere proprietatea intelectuala, care conform Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale este definita drept "orice creatie a mintii umane". Institutia dreptului de autor este instrumentul de protectie a acestei proprietati intelectuale si a persoanei care o poseda.
Primele creatii protejate din prisma drepturilor de autor au fost operele literare si artistice, prin "Conventia de la Berna pentru Portectia Operelor Literare si Artistice" din anul 1886, revizuita in 1971. Conform acestei conventii o opera este protejata de drepturile de autor atata timp cat "proprietatea intelectuala a unei opere literare, artistice sau stiintifice corespunde autorului pentru simplul fapt ca el a creat-o" si "sunt considerate obiecte ale proprietatii intelectuale toate creatiile originale literare, artistice si stiintifice exprimate prin orice mediu si pe orice suport, tangibile sau intangibile, cunoscute acum sau care se vor inventa in viitor".
In martie 2002 a intrat in vigoare Tratatul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale pentru Dreptul de autor (WCT) si in mai pentru Interpretare si Fonograme (WPPT), numite si "Tratate ale Internetului".
Prima lege privind drepturile de autor din Romania a intrat in vigoare la 28 iunie 1923 si s-a numit "Legea proprietatii literare si artistice", modificata si completata de mai multe ori. In prezent dreptul de autor in Romania este protejat de Legea8/1996, modificata si completata prin Legea nr. 285 din 23 iunie 2004 si Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 1q23 din 1 septembrie 2005.
duminică, 22 noiembrie 2009
Cate ceva despre istoria Internetului
Cuvantul "internet", potrivit sursei, provine din impreunarea artificiala si partiala a doua cuvinte englezesti ("interconnected" = "interconectat" si "network" = "retea") si desemneaza aceeasi retea, vazuta ca un mediu de comunicare in masa, impreuna cu informatia si serviciile care sunt pferite utilizatorilor acestui mediu. Numele propriu "Internet" se refera la WORLD WIDE WEB, reteaua mondiala unica de computere interconectate prin regulile de comunicare Transmission Control Protocol si Internet Protocol, numite pe scurt TCP si IP.
Internetul s-a dezvoltat ca urmare a rivalitatii intre cele doua mari puteri ale lumii, Statele Unite ale Americii si URSS (Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste). Faptul ca in 1957 URSS a lansat primul satelit artificial al Pamantului ii determina pe americani sa infiinteze o agentie speciala subordonata Pentagonului : Advanced Research Projects Agency, condusa de oameni de stiinta, are o birocratie redusa si are ca misiune mentinerea superioritatii tehnologice a armatei SUA.
In 1959 un profesor de la Universitatea Stanford, John McCarthy, realizeaza o retea din mai multe terminale conectate la un singur calculator. Ulterior, apare problema interconectarii primelor calculatoare din marile universitati, a care solutie de interconectare prin comutare de pachete (packet switching) o propune cercetatorul Lawrence Roberts. astfel, in 1969, incepe sa functioneze reteaua "ARPANET" intre 4 noduri : Universitatea din California din Los Angeles, Universitatea din California din Santa Ana, Universitatea din Utah si Institutul de Cercetari din Stanford. Toate acestea au fost codificare intr-un cod care reglementa transmisia de date. In forma sa finala, acesta era TCP/IP, creat de Vint Cerf si Robert Kahn in 1970 si care este acum baza internetului.
In 1979, ARPA decide sa separe reteaua in doua, una pentru lumea comerciala si universitara si una militara, care vor comunica intre ele prin reteaua DARPA Internat, consacrata ulterior sub denumirea de Internet. In 1983, TCP/IP devine unicul protocol oficial al Internetului, astfel ca tot mai multe calculatoare au fost conectate la ARPANET. Numarl de calculatoare a crescut foarte mult intr-o perioada foarte scurta de timp: in 1990 Internetul cuprindea 3.000 de retele si 300.000 de calculatoare, in 1992 era deja conectat calculatorul cu numarul 1.000.000, iar apoi marimea internetului s-a dublat de la an la an.
Doua schimbari importante in lumea Internetului au avut loc in 1989 si in 1993. Prima s-a datorat cercetatorului Tim Barnes Lee de la Centrul European pentru Fizica Nucleara din Geneva a pus bazele primului prototip al World Wide Web. A doua schimbare s-a produs cand National Center for Supercomputing Applications (NCSA) din SUA a pus la dipozitie browserul "Mosaic" , care era bazat pe o interfata (Windows). Enorma crestere a webului a inceput aproape dintr-o data: in iunie 1993 erau inregistrate 130 de servere web, iar in 1994 erau deja peste 11.500 de servere.
vineri, 20 noiembrie 2009
pentru inceput...
Ni s-a cerut la cursul de comunicare si redactare sa facem un blog pe tema "Internetul, drepturile de autor si pirateria". Imi place tema si sunt sigura ca se poate discuta pe baza ei ore in sir, insa ideea de a a fi practic obligati sa ne facem un blog nu mi se pare chiar ok... Ideea de a avea un blog nu mi se potriveste deloc pentru ca nu sunt genul care sa isi ocupe timpul cu postari pe net, pe care toti le citesc... :"> Nu sunt pro bloguri, dar regulile sunt reguli... Si pana la urma, blogul reprezinta si el o mica parte a Internetului.
duminică, 18 octombrie 2009
Abonați-vă la:
Postări (Atom)